Hjemmefremstilling av vin Hjem

Etterbehandling av vinen

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virklig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinlegging

I hele den prosessen det er å legge vin, er det egentlig her kunsten ligger. På dette tidspunktet før vinen tappes på flasker, har man mulighet for å "forme" vinen og tilpasse den slik at den blir akkurat "husets årgang".

Blanding av vin
Er man så heldig å ha flere forskjellige viner stående, er muligheten for de helt store resultatene til stede.
Blanding av flere forskjellige viner gir som regel det beste resultatet. Gjæren har gjort sin del av arbeidet, og når er det opp til Deg å finne den riktige kombinasjoneneller foreta en smakskorreksjon så resultatet blir best mulig. Det krever litt øvelse og
erfaring å bedømme muligheten i en vin, men man skal ikke være redd for å prøve seg fram.

Når man skal blande viner, bør man alltid bruke to helt motsatte typer. En syrlig vin blir best blandet med en søt. En rødvin kan blandes av en eplevin og en portvin. Her skal man ikke skjele til gjærtypen, men til hvorvidt vinen faller i smak.
Fremgangsmåten ved blanding er den at man tar 1/4 l av de vinene man kunne tenke seg å eksperimentere med, og et 100 ml måleglass.
Er det tre slag, begynner man med 10 ml av hver. Ta en prøve hver gang forholdene endres, f.eks. med 1/4 av den ene sorten, 1/4 av den andre og resten av den siste. Husk å notere. Man kan få mange hyggelige aftener til å gå med disse små vineksperimentene.

Smakjustering
Når man skal bedømme vinens smak, skjelner man mellom 4 hovedgrupper:

For søt
Dette vil forekomme meget sjelden, men hender det at en vin er litt for søt, så kan man tilsette 80 % melkesyre (til næringsbrok), eller bedre: Bland den med en tørr vin.

For tørr
Om en vin har blitt for tørr, bør man ettersøte den etter hva som anbefales i tabellen. Vinen må være tilsatt et konserveringsmiddel, f.eks. kaliumsorbat eller gjærstoppingsmiddel.

Fremgangsmåte:
Tapp den klarnede vinen på et godt rengjort gjærkar uten at en eventuell bunnsats følger med. 1 liter vin varmes opp til 40&endash;45 °C og sukker tilsettes under omrøring til det er helt oppløst. Sukkerlaken tilsettes vinen som rystes nøye. Vinen er nå ferdig til å tappes på flasker. Forbruk av sukker ved ettersøting: 1 kg sukker fyller oppløst 0,62 liter.2 g sukker pr. Iiter vin resulterer i en økning på 1 Oechslegrad, dvs. til 25 liter vin skal man benytte 50 gram sukker pr. Oechslegrad.

Eks.: En bordvin som måles til -4 og skal være 0 må økes 4 Oechslegrader a 2 g sukker = 8 g pr. Iiter vin, 25 liter a 8 gram = 200 g sukker totalt. Eks.: En hetvin som måles til 0 og skal være +30 Oechslegrader må økes med 30 Oechslegrader. 30 Oechslegrader a 2 g sukker = 60 g pr. Iiter vin. 25 liter a 60 g = 1500 g (1,5 kg) sukker totalt.

Til Oechslegrader hvor vinen smaker best trykk hær

For sur (syrlig)
Hetviner kan være for syrlig uten å ha en påfallende tørr smak. Man bør da ettersøte dem med sukker. Likørglukose er derimot enda bedre. Den selges i 1-liters flasker. Likørglukose søter mindre enn sukker, men gir til gjengjeld vinen mer fylde. Er en hetvin syrlig, mangler den nesten alltid fylde. Skal man benytte mye likørglukose, kan man i stedet koke invertose (50 % glukose og 50 % fruktose) ved å koke opp 1/4 liter vann og tilsette 1 teskje sitronsyre: Hell langsomt i 1 kg sukker under omrøring - fortsett å røre til sukkeret har smeltet. La det koke på svak varme 1/2 time. Når laken er blitt avkjølt, heller man i 1 liter vin under omrøring. Om invertoseoppløsningen fremdeles er for tyktflytende, heller man bare i mer vin til man får en tyntflytende invertoseoppløsning som lett kan oppløses i en stor porsjon vin.

Dårlig fylde, for tynn
Dårlig fylde skyldes som regel at vinen har for lav restsødme (se tørr vin), og da må denne justeres. Men det kan også være slik at en vin er god i smak og sødme men likevel mangler fylde. Da benytter man kjemisk ren glyserin, man kan tilsette maks 3-5 gram pr. Iiter.

Flau, platt smak
Vinen har en flau smak (intetsigende); det skyldes at vinen mangler syre, noe som også gjør vinen dårligere egnet til lagring. Da tilsetter man 80 % melkesyre eller vinsyre.

Til Oechslegrader hvor vinen smaker best trykk hær

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige