Hjemmefremstilling av vin Hjem

Fruktbehandling

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinlegging

Gruppe A. Harde, saftige frukter: Epler, pærer, gresskar m.fl
Frukten skylles godt i varmt vann og renses for skurvflekker, blomst og stilker, og skjæres i passende små stykker. Epler o.a. behøver ikke å være skrellet, og kjerner kan godt være igjen. Epler deler man lettest med en epledeler (fåes hos de fleste jernvarehandlere). Etter massegjæring bare en avsiling + en etterskylling av fruktmassen.
Denne fruktgruppen egner seg ikke til saftsentrifuge. Gir ikke mye masse. Massegjærer 3-4 døgn
.

Gruppe B. Myke, saftige bær: Kirsebær, solbær m.fl
Bærene skylles godt i varmt vann og renses for blader og - så vidt det er mulig - også for stilker og dårlige bær. Bærene moses i krukken eller spannet med hendene eller et stappejern. Unngå å knuse steinene. Fra kirsebær og plommer kan man etter pressingen samle steiner og bruke dem til framstilling av Cherry brandy.
Denne fruktgruppen egner seg ikke til saftsentrifuge. Unngå helt saftdamper. Massegjærer 2-4 døgn.

Gruppe C. Rabarbra
Rabarbra bør bare brukes i mai og juni måned. Blir rabarbraen for gammel eller treaktig, gir den vinen en ram og ubehagelig smak. Nyplukkete stilker skal overrisles med kokende vann og flåes, ellers blir vinen Iyserød.
Stilkene snittes i 3-4 cm lange stykker og kokes i 1/4 I vann pr. kg stilker til de er møre. Rabarbrastilkene presses for saft i et spann eller en krukke, og den varme saften tilsettes 2 g renset kritt pr. kg rabarbra, og settes bort til neste dag. Kritt nøytraliserer oksalsyren i rabarbraen. Bruk bare renset kritt (vinkritt).
Etter 1 døgn helles væsken forsiktig på en ballong. Det hvite bunnfallet som er dannet, skal ikke være med. Tilsett vann og sukker etter oppskriften.
Rabarbra egner seg ikke til sentrifuge.

Gruppe D. Tørre, friske bær: Nyper, rognebær, slåpe m.fl
Til denne gruppen hører bær som er meget rike på ekstrakt og aroma, med dårlig saftinnhold, og de er særlig velegnet til hetviner.
Store hagenyper: Fjern stilk og blomst, skjær over bærene på tvers og skyll dem i varmt vann så man får bort de fleste kjernene. For mange kjerner gjør vinen bitter. Små, ville nyper skal ha frost, og brukes hele. Rognebær rispes. Tindved og slåpe skal ha frost, og brukes hele. Man kan godt legge bærene til frysing i kjøleskapets fryseboks ved - 6-8 °C.
Denne gruppen er uegnet til sentrifuge og saftdamper.

Gruppe E. Tørkede bær: Nyper, hyllebær, rognebær m.fl
Tørkede bær kan kjøpes i spesialforretninger, helsekostbutikker, Partymanbutikker, på postordre og evt. på apoteker.
Hell fosskokende vann over bærene og la dem stå til neste dag. Bruk en stor krukke eller et stort spann, for bærene svulmer opp fra 2 til 4 ganger sin egen størrelse i tørket tilstand. Benytt ca. 2-5 liter kokende vann eller dobbelt så mye som frukten. I løpet av noen timer har de suget opp vannet og er bløte. Mer info
trykk hær.

Gruppe F. Eplemost, saft og juice
Hvis De bruker eplemost, må De sørge for - så langt som mulig - å få ufiltrert most, for viktige stoffer går tapt ved filtrering. Eplemost kjøpes i ballonger på 25 l, og man tapper ut 5-7 l av den. Man setter til forkultivert vingjær, og mosten står og gjærer 2-3 dager før man tilsetter sukker.
Eplemostkonsentrat kan kjøpes på bokser a 1 kg, og det varer til ca. 10&endash;12 I most.
2 bokser er passende til ca. 25 l vin. Konsentratet tynnes ut til 15 l og tilsettes forkultur. Det skal nå gjære 2-3 dager før man tilsetter første tredjedel av vann og sukker.
Alminnelige fruktsafter kan også brukes. Man må huske på at hvis det er tale om søtete safter, så må man få opplyst sukkerinnholdet pr. I, eller måle det selv med en Oechslevekt (for info
trykk hær). Er saftene tilsatt konserveringsmiddel, kan de bare brukes i fortynnet tilstand: 1 I saft til 10 l gjærende most. All pasteurisert saft og most trenger vesentlig lengre gjæringstid enn friske frukter.

Gruppe G. Blomster: Blomster av gullbørste og hyll m.fl
Blomster av gullbørste og hyll gir en meget pikant vin. Gullbørsteblomster renses for de grønne begerbladene slik at man bare har de gule kronbladene igjen.
I vekten på hyllblomster som er angitt i oppskriftene, er stilkene tatt med, men disse klippes av når man tilbereder blomsten. Fremgangsmåte: Kok opp 1 1/2 l vann i en stor gryte og ha blomstene oppi. Blomstene kan godt presses sammen. Legg på lokket og la det koke sakte til blomstene faller sammen - ca. 3-5 minutter. Press deretter blomstene ordentlig og hell vesken på ballongen + 5 l eplemost eller 1/2 boks eplekonsentrat pr. 10 l vin. Tilsett vann og sukker etter oppskriften.

Forrige

Neste


© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige