Hjemmefremstilling av vin Hjem

Fremgangsmåte ved tilsmaking side 4

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Sider
Sider er en alkoholsvak eplevin. l Frankrike og England drikkes det mer av sider enn av all annen vin til sammen, og den er særlig godt egnet som dagligvin. Den er hurtig å legge, blir fort ferdig, og skal drikkes snart da alkoholinnholdet bare er 5-6%. Utgangsmaterialet er epler, og man kan godt blande litt spiseepler i for smakens skyld. F.eks. 50 % matepler, 30 % Ingrid Marie og 20 % Cox Orange.

Til en ferdig eplemost tilsetter man ikke vann, men 500 g sukker- oppløst i litt av eplemosten - pr. 25 I sider. På 2 bokser eplekonsentrat settes 22 I vann + 500 g sukker. Gjærtypen er Steinberger.

Om man ønsker en musserende sider, tar man en liten bit kullsyreis, stor som svovelet på en fyrstikk, og legger i en brus- eller ølflaske (33cl) som er fylt med ferdig sider. Flasken påsettes raskt en ølkapsel før sideren skummer over. Etter en ukes lagring er kulisyren oppløst i sideren, som må serveres kald for ikke å skumme over.

Champagne
Champagne er håndverksarbeid, og er meget spennende å lage. Resultatet blir alltid godt hvis følgende fremgangsmåte brukes. Dessuten er det noe festlig over denne musserende drikk. I oppskriftene er det nevnt forskjellige frukter som egner seg til champagnefremstilling, men har man en ferdig tørr hvitvin, kan den også brukes. Sukkeret i vinen må være utgjæret. Prøv første gang med en porsjon på 10 I. Vinen må ikke inneholde mer enn 11 % alkohol.

Kok 1/2 I vin i 3-4 minutter for å fjerne alkoholen. Tilsett så 2 spiseskjeer sukker. Etter å ha avkjølt dette, tilsetter man så en Champagne- eller Steinbergergjær. Dette fylles på flasker som settes bort på et lunt sted. Lukk flaskene med en vattpropp. Når denne forkulturen i løpet av noen dager er kommet i gang, smeltes 20 g sukker pr. I i litt varm vin (altså 200 g pr. 10 l); dette tilsettes ballongen sammen med forkulturen. Ballongen rystes godt for å fordele sukker og gjær, og vinen tappes så på flasker. Det må absolutt være champagneflasker, eller holder de ikke under det trykket som dannes. Sett en korkpropp 3/4 i og bind over med en snor. Man kan få champagnekorker av plast. De er litt dyrere, men er også lettere å arbeide med, og de kan brukes flere ganger. Gjæringen foregår på flaskene, som skal ligge. De skal ikke ligge for varmt, helst ved 15&endash;16 °C. Etter 4-6 måneder skulle gjæringen være avsluttet. Vinen er helt klar, men det har avleiret seg et tynt lag gjær på flaskesiden, og dette skal nå rystes ned på korken på følgende måte: Hold om flaskebunnen og drei med et raskt grep 1/2 omgang fram og tilbake. Deretter legger De f.eks. en brødfjøl under slik at bunnen heves 3 cm. To dager senere gjentas ritualet, og slik fortsetter det til flaskene står på hodet og gjæren er samlet nede ved korken.

På den første flasken klippes snoren over, og flasken holdes skrått ned mens korken lirkes forsiktig av. I det øyeblikk den slipper, følger gjæren med, og flasken reises hurtig opp. Er det for stort trykk på, kan flaskene kjøles ned til 5-10 °C, da bruser det mindre.
Den første flasken brukes som etterlyllingslikør når den tilsettes 1 spiseskje likørglukose + 2 glass god cognac (knapt 1 dl). Dette er nok til 15 flasker. Når man har fjernet gjæren, fyller man 1/2 dl av likøren på hver flaske, setter korken hurtig i og binder over med den tilhørende ståltråden.
Champagne bør ligge minst 1/2 år før den brukes. Lar De den ligge i 2-3 år, er den "helt topp".

Champagne skal være tørr; den skal ikke serveres iskald, men kjellerkald, dvs. ca. 8-10 °C.

Innholdsfortegnelse for Fremgangsmåte ved tilsmaking

Cherry Brandy

Bowlevin, punsj m.m.

Tørr vermouth (lys)

Fruktlikør

Mjød

Sider

Desserter, kaker

Vermouth

Champagne

Saft

Søt vermouth (mørk)

Forrige

Neste


© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige