Hjemmefremstilling av vin Hjem

Hva man også kan bruke sin vin til

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinlegging

Man behøver ikke alltid drikke en vin slik den fremtrer når gjæringen er avsluttet At vin ikke brukes mer som krydder i matlaging enn hva tilfellet er, skyldes sikkert prisen. Mulighetene er tallrike, og derfor vil jeg her påpeke noen forskjellige måter a bruke vin på - for a hjelpe fantasien litt på glid.

Hvitviner egner seg fortrinnlig koking av fisk. Benytter man andre krydder også, kan man oppnå et meget lekkert resultat. Krydder som særlig egner seg til fisk, er laurbærblader, merian, estragon og salvie. Fisken kokes i ren vin, og krydderet tilsettes. For å lage saus benytter man den vinen som fisken ble kokt i.

Til salatdressing kan man få en deilig kryddereddik av følgende:

1/2 I hvitvin og 1/2 l alm. eddik, 5 g sitronskall, 3 g hvitløk, 10 g løk, 50 g selleri, 20 g estragon; krydderiene trekker i 8-14 dager og siles.

Eller:

1/4 liter eddik og 3/4 liter hvitvin, 60 gram kapers&emdash;15 gram appelsinskall: Skal trekke i 14 dager hvoretter krydderene siles bort.

Rødvin har en sterkere smak enn hvitvin og egner seg særlig godt til kjøtt og fjærkre, i sauser og til steking. Smør kjøttet med rosmarinpulver og hvitløksalt og la det steke i smør og rødvin; øs jevnlig over kjøttet mens det stekes. Dette vil gi et meget lekkert stykke kjøtt, selv for folk som normalt ikke bryr seg om krydder.stykke kjøtt, selv for folk som normalt ikke bryr seg om krydder.
Mange steder hvor man bruker eddik i husholdningen, er rødvin blandet med eddik en god ide. Tenk Dem rødkålen kokt med en rødvin/eddik-blanding!

Og her er så oppskriften på en kryddereddik på rødvin:

1/2 l rødvin og 1/2 l eddik, 25 g peppermynteblader, 25 g rosmarin, 15 g salvie, 5 g angelikarot, 5 g nellik; dette trekkes i 8-10 dager og siles.

En stenk hetvin i sauser forsterker smaken, og når man steker kjøtt, vil en ti!setning av vin i stedet for vann gi en deilig smak.

Vingelé
En lekker dessert, vingelé, kan lages slik:

Løs opp 1/4 kg sukker i 1/1 fl. dessertvin over svak varme, og tilsett 12 plater gelatin oppløst i litt vann. Det hele helles i en rand eller form som er fuktet og strødd med grovt sukker. Og nå kommer det mest spennende: frukter som passer godt sammen, nøtter eller mandler, fordeles forsiktig i. Eksempelvis er druer, plommer og mandler en god kombinasjon. Det er nok å velge mellom: fersken, ananas, appelsin osv. Geleen settes kaldt til den er stivnet. Vaniljesaus serveres til.

 

 

Forrige

Neste


© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige