Hjemmefremstilling av vin Hjem

Framstillingen side 1

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinlegging

I det foregående avsnittet er det beskrevet forskjellige fremgangsmåter for å sette i gang en ballong vin. Hensikten er å oppnå en så kort fremstillingstid at det også kan bli tid til lagring før vinen drikkes. Den lille ekstra tid man bruker på en omhyggelig igangsetting, kommer nesten alltid igjen i form av en bedre vin og nedsatt risiko for feil i vinen.

Gjæringsforløpet
De første 2-6 dagene av gjæringen er riktig voldsomme (stormgjæring). Det danner seg et kraftig skum (før info trykk hær gjærlås) som forsvinner etter hvert, og gjæringen går over i en roligere fase. Likevel er det stadig høy aktivitet som uttrykkes i "blopp", 40&endash;60 pr. minutt.

Hovedmengden av alkohol dannes i de følgende 14 dager, og deretter avtar gjæringen jevnt ned til ett "blopp" hvert annet minutt (før info trykk hær). Gjæringstiden for bordvin er 14&endash;20 dager, og for hetvin 4-6 uker, da dannelsen av desiste prosentene fra 12 til 16 % tar lengre tid. For å få den beste gjæringen, skal man tilsette alt sukkeret i løpet av den første uken mens gjæringsaktiviteten er høy. Vinens overflate må ikke være for liten, f.eks. må en ballong under gjæringen kun være fylt opp 4/5. Om ballongen fylles helt opp til randen får kullsyren for liten overflate (kun toppens bredde) å forlate vinen på. Kullsyren og de bestanddelene den inneholder for å forlate/avstå gjæringen kommer ikke ut som de skal, men akkumuleres i stedet i vinen. Dette forsinker gjæringen og kan i visse tilfeller stoppe den helt, først og fremst når det gjelder hetvin. Mange lurer på om det er mulig å gjære 10 liter vin på en 25-liters ballong. Ofte gjærer 10 liter vin raskere ferdig i en 25-liters ballong enn hva 20 liter gjør. I mange vinbøker er det oppgitt at ballongen skal fylles helt opp til randen, men dette gjelder kun når vinen er ferdiggjæret. Under gjæringen beskyttes vinen av kullsyretrykket.

Temperatur
Gjæringstemperaturen bør ligge omkring 22&endash;24 °C. Det gjelder særlig for visse tørrgjærstyper. Flytende gjær kan greie ned til 18 °C, men da tar gjæringen lengre tid. Ved høyere temperatur, f.eks. 26&endash;28 °C, økes aktiviteten, men da fordamper det også mer alkohol og aroma sammen med karbondioksyden.

Det gir dessuten bigjæringen bedre betingelser for å danne et mindre velsmakende innhold.

Vær oppmerksom på at hvis ballongen står på gulvet i f.eks. et bryggerhus, så kan romtemperaturen godt være 23&endash;24 °C, mens temperaturen ved gulvet kanskje er 5-10 °C lavere.

Til Omtapping, Klaring, Tapping och Lagring trykk hær

Forrige

Neste


© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige