Hjemmefremstilling av vin Hjem

Fremstillingen side 2

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Omtapping
Første omtapping skal man foreta når det bare kommer ett "blopp" i gjærlåsen hvert annet minutt. Sikrest er det å bruke Oechslevekten, og gå fram på følgende måte:

Bordviner
Hetviner

-6

-

-7

Oechsle meget tørr

-2

-

-5

Oechsle tørr

-2

-

0

Oechsle tørr

0

Oechsle medium

0

-

+5

Oechsle halvtørr

0

-

+5

Oechsle halvsøt

+5

-

+8

Oechsle halvsøt

+5

-

+8

Oechsle meget søt

+10

-

+20

Oechsle søt

Dette gjelder kun om gjæringen har avtatt og går sakte. Om gjæringen fremdeles er kraftig, er det bedre å la vinen gjære ut og deretter ettersøte den. Første omtappingen er begynnelsen til klaringen. La vinen plaske ned i ballongen så den karbondioksyden som ennå er i vinen, kan frigjøres. Gjæringsaktiviteten stopper nå, og det er også meningen. Hvis man ønsker å få vinen fort ferdig, settes ballongen gjerne på et kjøligere sted og tilsettes svovel (før info trykk her) og/eller kaliumsorbat (før info trykk her). Best er likevel 1 pose gjærstoppingsmiddel som er spesielt sammensatt for å stanse gjæringen uten at svovelinnholdet i vinen blir for stort. I løpet av 2-3 uker klarner vinen, og det dannes en del bunnfall. Vinen skal omtappes (andre omtappingen) igjen og stå til den er helt klar. Eller man kan bruke et klaringsmiddel (før info trykk her) eller et vinfilter (før info trykk her).

Klaring
Når vinen er ferdiggjæret og står i ro, bør den ikke stå med bunnfallet for lenge da gjærrester kan sette smak på vinen. Særlig hvis vinen står for varmt, bør man klare den innen 2 måneder hvis den ikke klarner av seg selv. Vinen holder seg best når den fylles på flasker. Klaring trykk her og vinfilter trykk her.

Tapping
Når vinen er klar, tappes den på rengjorte flasker ved hjelp av en hevert. For å få en krystallklar vin og god holdbarhet, er det en god hjelp å broke vinfilter gjennom sterilfilterplate. Om behandling av korker og korkapparater trykk hær.

Lagring

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en vin skal lagres, eller hvor lenge den kan holde seg. Det avhenger mye av behandling og type. Ofte kommer vinen aldri på flaske, men det bør den gjøre. De retningslinjen som gis her, er etter hva man har erfart ikke helt verdiløse. Den skjematiske oversikten viser hva som er den vanligste utviklingen for ca. 80 % av det materialet som jeg har hatt mulighet for å følge.

Hvitviner:
Bør drikkes mens de er friske i smaken. De er best etter 2-8 måneder pa flaske.

Rødviner:
Rødviner bør ligge minst 3 måneder på flaske før garvesyreinnholdet blir velsmakende, og de når gjerne høydepunktet mellom 4 og 15 måneder.

Hetviner:
Hetviner utvikler seg p.g.a. det høye alkoholinnholdet og ekstrakten over lengre tid, og kan forbedre smak og fylde over en 3-4 års periode. Hetviner utvikler seg p.g.a. det høye alkoholinnholdet og ekstrakten over lengre tid, og kan forbedre smak og fylde over en 3-4 års periode.

 

Til Fremstillingen, Gjæringsforløpet och Temperatur trykk her

Forrige

Neste


© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige