Hjemmefremstilling av vin Hjem

Utstyr og tilbehør

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Flasker
Flaskene skal være rene, evt. rengjøres med Glassrens. Det oppløser lett etiketter og inntørkede rester. Det ser pent ut når vinen tappes på like flasker beregnet for vintypen: Rødvin på rødvinsflasker osv. Det er da også lettere å stable vinen ved lagring.

Klikk her for å se exempel på tilbehør

Korker
Korkens lille "svupp" er hyggelig; men den Iyden uteblir ved bruk av skrukorker og plastpropper. Korkene er også de mest velegnede til å holde vinen i flaskene.

Korkene skal bløtgjøres, men ikke i kokende vann, ellers blir de som treplugger. Legg korkene i en plastpose og dryss i 2 g svovelpulver. Fyll 40&endash;50 °C varmt vann i posen og snør den til så alle korkene ligger i vann. La korkene ligge i bløt i minst en time (f. eks. i ovnen, termostaten på 50 °C). Skvulp litt rundt med dem så det støvet som sitter i porene kan komme ut. Når korkene er bløte og gummiaktige, skylles de godt under rennende vann og legges til tørk på et kjøkkenhåndkle. Press dem lett for å fjerne det vannet som sitter i korkene. Det vil ellers bli presset ut når korken settes i flasken, og dermed renne ned i vinen. Når korkene ser tørre ut, men er bløte, settes de i flaskene med et korkeapparat.

Det hender at korkene kryper litt opp. Skjær da av 2 mm med en skarp kniv. Hermed fjerner man også den vinen eller det vannet som kan ligge på overflaten og danne mugg. Snu den beste flaten av korken (speilsiden) ned mot vinen.

Korkapparater
Korkapparater av plast virker likt uavhengig av utforming, og er lette å bruke bare korkene er riktig bløtgjort. Hvis korkene blir klemt i stykker når de settes i, er de for bløte og trenger lengre tørking.

Foliekapsler og etiketter
Pynte- og beskyttelseskapsler hindrer korkene i å tørke ut under lagringen. Hvis man bruker forskjellige farger, kan det tjene som en slags kodemerking. Gjestene Deres vil dessuten ofte være mindre skeptiske når flasken bl.a. får etikett på og får et mer ferdig utseende. Det er mange typer å velge mellom. Lim til å klistre etiketter med kan fremstilles av 40 g dekstrin eller tapetklister, oppløst i 60 ml varmt vann, tilsatt et par dråper glyserin.

Innholdsfortegnelse for Utstyr og tilbehør

Rengjøring

Gjærlås

Alkoholmeter

Utstyr fra Kjökkenet

Hevert

Vinfilter

Utstyr til saftfremstilling

Termometer

Flasker

Utstyr til massegjæring

Måleglass

Korker

Ballong, glass

Oechslevikt

Korkapparater

Plastballonger

Acidometer (Titreranalyse)

Foliekapsler og etiketter

Hetter og lokk

Vinometer

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige