Hjemmefremstilling av vin Hjem

Utstyr og tilbehør

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinlegging

Hetter og lokk
Hetter til ballonger finnes i gummi- og plastmaterialer i forskjellige størrelser med eller uten hull for gjærlåsen. Hvis vinen skal sta lagret i lengre tid, så bruk en hette uten hull. Plasthetten kan bli litt stor etter noen gangers bruk, men legg den da i meget varmt vann, ca. 70&endash;80 °C, og skyll den deretter hurtig i kaldt vann, så får den omtrent den riktige fasongen igjen. Hetter bør aldri brukes til plastbunker med skruganger. I stedet bør man bruke en gummipropp med hull når plastlokket ikke er tett. At lokket er utett, kan man ofte se på at det ikke kommer bobler i gjærlåsen under gjæringen.

Gjærlås
Gjærlåsen er en vannlås som plasseres i hetten og fylles med vann, kun opp til merket eller til boblene er halvt dekket. Gjærlåser finnes i mange forskjellige former, som er uten betydning for virkningen. Når man bruker gjærlås som vannlås, kan karbondioksyden slippe ut under gjæringen, og i mange bruksanvisninger er antallet av "klukk" og "blopp" brukt som tidsmål. Under en kraftig gjæring kommer det 40&endash;50 klukk pr. minutt, ved avslutningen 1-2 klukk hvert minutt.
Ved stormgjæring og kraftige skumdannelser kan skummet ofte flyte opp i gjærlåsen. Vannet blåses ut og gjærlåsen fylles med skum. Er det kraftig skumming, kan man bruke en stor plastpose. Husk å klippe av et hjørne så karbondioksyden slipper ut. Skummet kan lett presses ned igjen, og man unngår en del rensing, slik at gjærlåsen er ren når gjæringen er slutt. Fyll evt. Iitt glyserin i gjærlåsen i stedet for vann. Glyserin, fordamper ikke og er lett å skylle av i varmt vann.

Hevert
Man kan få bruk for en hevert ved omstikking og tapping. Den består av 2 rør, en slange, klemme og avløpsrør. De to rørene passer inn i hverandre og er samlet med en samlemuffe slik at de kan forlenges og passe til alle størrelser av ballonger. Det ytterste røret er avsluttet med en 5 cm høy plastkopp for at bunnfallet skal bli igjen i ballongen når man tapper.
Man kunne godt lage slange og rør tykkere så omstikkingen skulle gå fortere, men for a unngå for sterk sugestøm, som kan trekke med seg bunnfallet, er det nettopp meningen at det ikke skal gå for fort. Ved tapping av vin kan heverten festes i hetten som vist på bildet på side 76, for at den ikke skal virvle rundt i bunnfallet. Begynn med å sette bare 3/4 av heverten ned i vinen, og tipp til slutt ballongen forsiktig over før heverten settes helt ned. Ta heverten fra hverandre etter bruk, så holder samlemuffen mellom de to rørene lenger, og risikoen for utetthet er ikke så stor.
La ikke slangen henge på en spiker. Den kan lett få en knekk som kan være vanskelig å rette ut igjen. Plastslanger som har fått en knekk, kan man rette ut igjen ved å legge dem i 60&endash;70 °C varmt vann, og så bearbeide stedet med fingrene.
Sørg for å holde heverten ren etter bruk da vinrester m.m. lett blir sure, og derved utgjør en stor risiko for a smitte vinen med bakterier.
Ved siden av dette bryggeriutstyret finnes det noen måleinstrumenter som kanskje ikke er nødvendige, men som likevel er nyttige å ha.

 

Bild på hevert trykk här

Innholdsfortegnelse for Utstyr og tilbehør

Rengjøring

Gjærlås

Alkoholmeter

Utstyr fra Kjökkenet

Hevert

Vinfilter

Utstyr til saftfremstilling

Termometer

Flasker

Utstyr til massegjæring

Måleglass

Korker

Ballong, glass

Oechslevikt

Korkapparater

Plastballonger

Acidometer (Titreranalyse)

Foliekapsler og etiketter

Hetter og lokk

Vinometer

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige