Hjemmefremstilling av vin Hjem

Utstyr og tilbehør

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Ballong, glass
25 liters glassballonger er mest brukt til å gjære vin i, og de fleste oppskrifter er da også tilpasset denne størrelsen. Lag en oppmålingsstrek på ballongen. Det letter mye når man skal fylle i vann. Vinens klarhet ser man lettere på en ballong enn i et plastkar. Vanligvis gjærer man på plastkar og tapper over på ballonger i forbindelse med klarhetsprosessen. Ballonger finnes i forskjellige former, men en støpt saftballong er best egnet (man kan se merker etter formen, f.eks. er de som oftest sammensatt av to halvdeler). Den er avspent under fremstillingen så den kan tale varmt vann, og den er noenlunde like tykk i glasset. De fleste typer er gjerne litt skjeve og tynnere i glasset fordi de er litt uregelmessige. Iblant er det tynneste stedet under 1 mm tykt. Faren for at de brister er dessverre stor, især når de er fulle..

For å minske risikoen for ulykker bør man være oppmerksom på følgende:

1. Rengjør alltid ballongen så fort den er tom. Da er det lettere å få bort eventuelle avleiringer. Benytt varmt vann med Glassrens.

2. Overrisle ballongen med varmt vann så glasset gradvis varmes opp. Sett den aldri på et sementgulv, men på en trerist eller på en tykk gulvklut.

3. Legg aldri en full eller nesten full ballong på siden. Det er nemlig det tynneste stedet, og trykket pr. cm2 blir svært stort. Dette har knust mange ballonger.

4. Transporter alltid en fylt ballong i en kurv eller ramme, og la den bli der hvis De absolutt vil helle av den. Men bruk heller en hevert.

5. Bær aldri en ballong i favnen, og slett ikke en fylt ballong.

Er ballongen pakket i en kurv med halm eller treull, så fjern det. Det er en opplagt infeksjonskilde, særlig hvis man søler i saft, vin eller sukker ned i det.

Bruk trerammen eller de spesielle hylstrene som finnes til ballonger. Står ballongen under en hylle, så lag en krage av kartong som kan beskytte den mot fallende flasker o.l.

Utsett aldri glasset for store temperaturforskjeller. En iskald ballong må altså ikke fylles med varmt vann - eller omvendt - ellers risikerer man at den sprekker rundt hele bunnen slik at bunnen løsner helt.

Plastballonger
Plastballonger til vin finnes i forskjellige utforminger og brukes mer og mer. Med det materialet de lages av i dag, er de velegnet til formålet, men man bør aldri oppbevare vin på plastbeholdere mer enn høyst 1-3 måneder. Det er viktig at plastballonger rengjøres straks de er tømt, for plast er mer ujevn og porøs i overflaten, så inntørket vin o.l. kan være vanskelig å fjerne senere. Til rengjøringen er Glassrens velegnet. Har en plastballong stått tom lenge og ikke lukter helt friskt når man skal bruke den, så kan man før bruk skylle den med 1 l varmt vann tilsatt 2 g svovelpulver og 1 ss sitronsyre. Etterpå skyller man den med varmt vann, og den er klar til bruk. I skrugangene på halsen av både plastdunker og ballonger kan det ofte finnes skarpe tagger etter støpningen. De kan være årsaken til at lokket ikke er helt tett, og de kan ødelegge den pakningen som er i !okket. Disse taggene skal fjernes med f.eks. en hobbykniv eller en fin fil. Gjærspann/-bøtte: Det finnes en fin modell å sette vin på, fremfor alt når man setter av frukt og bær. Den rommer 25 liter, er inndelt i liter, og det finnes en bøssing (= kort hylse av gummi) til gjærrøret.

Innholdsfortegnelse for Utstyr og tilbehør

Rengjøring

Gjærlås

Alkoholmeter

Utstyr fra Kjökkenet

Hevert

Vinfilter

Utstyr til saftfremstilling

Termometer

Flasker

Utstyr til massegjæring

Måleglass

Korker

Ballong, glass

Oechslevikt

Korkapparater

Plastballonger

Acidometer (Titreranalyse)

Foliekapsler og etiketter

Hetter og lokk

Vinometer

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige