Hjemmefremstilling av vin Hjem

Utstyr og tilbehør

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Oechslevekt
Oechslevekt (uttales "økselvekt") er en flytevekt som brukes til å bestemme sukker- og ekstraktinnholdet i saft og vin. Ekstrakt er det som ikke gjærer bort, men blir tilbake i vann/alkohol som smaksstoffer og gir fylde og farge. 0-merket svarer till spesifikk vekt 1000. Tallene over 0 er ikke alkoholprosenter, men spesifikk vekt 999 - 990 (Oechslegrader under 0, sort eller rødt felt). Alkoholberegningen skjer ved å måle forskjellen mellom det som er ved begynnelsen, f.eks. 80° Oechsle, og det som er ved gjæringens avslutning, f.eks. -5. Totalt forbrukt Oechslegrader 85. Trekk en vannrett strek fra 85° Oechsle (B) til alkoholskalaen (C). Der streken krysser alkoholskalaen (C), kan man avlese at det har dannet seg ca. 11,5% alkohol.
Oechslevekten senkes ned i et måleglass med vin til den flyter fritt. Ved væskeflaten kan man avlese 70° 0echsle = 1,070 spes. vekt. Målt i saft er det til 145 g ekstraktstoffer + sukker, noe man ser ved å trekke en vannrett strek til sukkerskalaen (A).

For bilde på Oechslevekt klikk här

Hvor mange Oechsle det blir. Sukkeret i oppskriftene er beregnet tilsatt i 2 eller 3 porsjoner for å unngå en sukkerkonsentrasjon som ligger over 75° Oechsle, for det kan hemme gjæringsprosessen i startfasen.

Et lite eksempel for å illustrere bruken:
Til en vin på 14 % skal det beregnes 225 g sukker pr. 1 = 105° Oechsle (i dette eksempelet regner vi ikke med sukker i frukten). Først tilsetter man 155 g sukker pr.1 = 75° Oechsle, andre gang 35 g sukker pr.1 = 150 Oechsle, og tredje gang 35 g sukker pr. 1 = 15° Oechsle, som til sammen gir 105° Oechsle.
Ved å måle vinen jevnlig under gjæringen, kan man følge med på hvor mye sukker det er igjen når gjæringen avsluttes. Kanskje er det ved slutten -9 Oechsle (under 0, sort eller rødt felt), og da mosten begynte med 105° Oechsle, vil det si at det er forbrukt 105 + 9, i alt 114° Oechsle. Ved a å dividere med 8 får man den volumprosent alkohol som er dannet; 114: 8 = 14 %. alkohol. Den spesifikke vekt for alkohol er 0,8.
Hvis man vil vite hva vinens restsødme (ugjærede sukker- i rester + ekstraktstoffer) er, må man fjerne alkoholen ved koking, da det ellers vil bli misvisende.
Mål opp 200 ml vin og kok den til det er 50&endash;60 ml igjen. Alkoholen er nå fordampet, og man tilsetter vann igjen til det maler 200 ml. Man måler med Oechslevekten, og ganger resultatet med to. Viser den 3° Oechsle, blir det 6 g sukker pr.l.

 

Til Oechslegrader hvor vinen smaker best TRYKK HER

Innholdsfortegnelse for Utstyr og tilbehør

Rengjøring

Gjærlås

Alkoholmeter

Utstyr fra Kjökkenet

Hevert

Vinfilter

Utstyr til saftfremstilling

Termometer

Flasker

Utstyr til massegjæring

Måleglass

Korker

Ballong, glass

Oechslevikt

Korkapparater

Plastballonger

Acidometer (Titreranalyse)

Foliekapsler og etiketter

Hetter og lokk

Vinometer

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige