Hjemmefremstilling av vin Hjem

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Klaring av vin
Klaring kan gjøres enten med vinfilter (info klikk her) eller med et kjemisk klaringsmiddel. Den skånsomste klaringen skjer med agar-agar. Hvis ikke prøvene, som man alltid bør ta først, blir klare, så prøv å tilsette litt enzym (info klikk her). da uklarheten kan skyldes u-utfelt pektin.

Agar-Agar
Først tilberedes en stamoppløsning av agar-agar 0,1 % - dvs. 1 g oppløst i 1 I vann. Agar-agar settes til svelling i 50 ml lunkent vann noen timer, så tilsettes 2 dl vann og det hele gis et oppkok i vannbad til det er oppløst. Fyll så opp med vann til det blir 1 I.

Man setter opp 5 prøver på vinen, hver på 100 ml, i små klare flasker på 150 ml, eller helst i høye sylinderformede glass på 100 ml.

Glass nr. 1 tilsettes 5 ml 0,1 % stamoppløsning

Glass nr. 2 tilsettes 10 ml 0,1 % stamoppløsning

Glass nr. 3 tilsettes 15 ml 0,1 % stamoppløsning

Glass nr. 4 tilsettes 20 ml 0,1 % stamoppløsning

Glass nr. 5 tilsettes 25 ml 0,1 % stamoppløsning

Det vil fort vise seg hvilken prøve som gir best resultat, men la likevel prøvene stå i et døgn før De går videre. Er det f.eks. prøve nr. 3 med tilsetning av 15 ml, vil det si at det skal brukes 1,5 g agar-agar pr. 10 l vin. Vei opp den mengden som skal brukes, og bruk den samme fremgangsmåten som ved tilberedning av stamoppløsning, bare med vin i stedet for vann. Når det tilsettes på ballongen, skal vinen ha romtemperatur, men klargjøringsmiddelet kan gjerne være varmt eller lunkent. Ryst godt om og la vinen stå 8 dager før den tappes. Når man tapper vinen, bør ikke heverten settes lenger ned i ballongen enn at den går klar av bunnfallet. Resten i ballongen filtreres.

Tannin Gelatin
Det brukes samme fremgangsmåte for tannin og gelatin stamoppløsning som ved agar-agar-metoden.

Hver av de fem prøvene tilsettes først 5 ml tanninoppløsning - og bare 5 ml - rystes så godt, og settes til side noen timer. Deretter tilsettes gelatinoppløsningen med henholdsvis 5, 10, 15, 20 og 25 ml. Dette tilsvarer 0,5 g tannin pr. 10 l vin og fra 0,5 g til 2.5 g gelatin.

Kiselsyre Gelatin
Dette klaringsmiddelet inngår i nesten alle ferdige vinsett og har avløst den tidligere ekspressklaring. Det er også et hurtigvirkende klaringsmiddel. Da det tar hardt på vinens smaksstoffer, kan man gjøre følgende for ikke å få tilsatt mer enn nødvendig: Ta ut en prøve på 1 l vin og tilsett 1 ml kiselsyre. (Det er lettest med en doseringspipette eller en engangssprøyte av plast.) Løs opp en pose gelatin eller flytende gelatinklargjøringsmiddel i 1 dl varmt vann, og sørg for at det er helt oppløst. Tilsett 5 ml gelatinoppløsning. Reaksjonen viser seg fort. Man kan godt tilsette mer kiselsyre etter at det er tilsatt gelatin. Til klaring av 25 l går det med 15 ml ren kiselsyreoppløsning og 1 g gelatin. Det kan være forskjellige årsaker til at kiselsyre- eller gelatinmengden må økes for å få vinen helt klar.

Ekspressklaring
Ekspressklaring er det kraftigste og også det groveste klaringsmiddelet. Det er laget av gult blodlutsalt, sinksulfat og alun. Vinen blir ofte klar i løpet av 1/2-1 timer med dette klaringsmiddelet. Av og til kan vinen bli grønn, blå eller sort, og det skyldes reaksjonen med f.eks. oker, jern eller lignende stoffer. Brok derfor ekspressklaring bare som siste utvei.

Polyklar AT
Polyklar selges ofte som klaringsmiddel, men virker bare indirekte som klaring. Det virker som en slags gelatin, men er uoppløselig i vin, dvs. det kan ikke påvises rester av stoffet i vinen.

Polyklar virker med tanninforbindelser og polyfenoler (fusel). Polyklar fører til bunnfelling meget fort, ca. 1 døgn etter at det er tilsatt. Dette middelet er særlig godt ved misfargede viner (eplevin som er for mørk), og viner som har fått en skarp eller bitter smak. Det gir vinene en bløtere smak. Man tilsetter 3-5 g pr. 25 I. Behandlingen kan gjentas til det ønskede resultatet er oppnådd.

Bentonitt
Leirjord - bentonitt er også kiselforbindelser som virker på eggehvitestoffer, f.eks. gjær. Bentonitt finnes i mange forskjellige typer og kvaliteter. For å få den beste virkningen av bentonitt, skal man løse den opp i varmt vann så den sveller opp till en tyktflytende konsistens. Ellers kan man lett tilsette for mye, og visse typer kan gi jordsmak på vinen hvis den står for lenge. Klaringen tar gjerne 5-8 dager. Noen typer bentonitt har vanskelig for å gi bunnfall hvis man bruker mykt vann, og de må da suppleres med enten kisel-gelantin eller filtreres.

Innholdsfortegnelse for Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Vingjær

Svovel

Tanningelatin

Flytende gjær

Gjærstoppingsmiddel

Kiselsyregelatin

Torrgjær

Natriumbenzoat

Ekspressklaring

Næringssalt

Klaring av vin

Polyklar AT

Enzymer

Agar Agar

Bentonitt

Syre

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige