Hjemmefremstilling av vin Hjem

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Vingjær
Vingjæren skal gjøre mesteparten av arbeidet, så det er viktig å få satt den riktig og godt i gang. Man bør imidlertid være oppmerksom på at gjæren dør ved ca. 35 °C, slik at man unngår å skålde den eller tilsette den i en varm fruktmasse. Det finnes to slag.

Flytende gjær
Flytende gjær fremstilles som en dyrket forkultur direkte fra de forskjellige vindistriktene. Antallet av celler i en kultur er ikke så stort, så det er viktig å starte den opp i en forkultur. Denne lages av en håndfull rosiner som hakkes og kokes to minutter i 3-4 dl vann. Når den er avkjølt til 25 °C, tilsettes flasken med gjær. Husk å ryste den godt slik at bunnfallet kommer med.

La glasset stå lunt et døgns tid til den er klar til bruk og kan tilsettes fruktmassen eller ballongen. Flytende gjær trenger gjerne lengre tid for å gjære ferdig, men danner flere aromastoffer og tåler en lett svovlet most. Bruk gjerne mye frukt og tilsett sukkeret i to porsjoner, så oppnår De det beste resultatet.

Tørrgjær
Tørrgjær har større holdbarhet, større innhold av gjærceller per kultur, og derfor starter og gjærer den som regel hurtig. Tørrgjær skal også helst vekkes fra sin dvale før den brukes. Dette gjøres ved at man tilsetter en pose tørrgjær til 2 dl kokt avkjølt vann, 30&endash;32 °C, og lar det stå i bløt i 20&endash;30 minutter. Oppløs så gjæren og rist den kraftig. Da gjæren er tørket på en spesiell måte, skal den kun oppløses i vann og ikke tilsettes noe annet. Når den oppløste gjæren tilsettes en ballong saft, må ikke temperaturforskjellen mellom gjær og saft være mer enn 2-3 grader. Hvis man tilsetter en varm gjær til en kald most, kan den få kuldesjokk og det forsinker gjæringen mye (for mer info klikk her avsnitt Temperatur).

Innholdsfortegnelse for Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Vingjær

Svovel

Tanningelatin

Flytende gjær

Gjærstoppingsmiddel

Kiselsyregelatin

Torrgjær

Natriumbenzoat

Ekspressklaring

Næringssalt

Klaring av vin

Polyklar AT

Enzymer

Agar Agar

Bentonitt

Syre

 

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige