Hjemmefremstilling av vin Hjem

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Næringssalt
Gjæringssalt består av en ren type diammoniumfosfat som inneholder 10 g, og som passer til 25 I. Det finnes billige typer ammoniumfosfat, men de inneholder urenheter, og er bare brukbare til hage- og blomstergjødning. Innholdet av kvelstoff og fosfor er det viktigste for gjæringen i starten. En litt tynn most som er tilsatt sitronsyre og fra 4 til 6 kg sukker på en 25 liters sats, kan forbedres ved at man tilsetter et næringssalt med vitaminer og sporstoffer. Dette gir en enda bedre effekt, fremfor alt på hetviner, og kan benyttes til all slags vingjæring.

Enzymer
Enzymer består av pektolase som spalter fruktens pektinstoffer (gelestoffer). Det finnes særlig i sure epler, stikkelsbær, rips og solbær. Når man tilsetter enzymer til frukten i massegjæringen (info trykk her), økes saftuthyttet med 10&endash;15 %, og det letter gjærens arbeid mye. Enzymet tåler ikke varme over 60 °C. Best virkning oppnås ved 50&endash;55 °C.

Enzymet finnes i to former. Et konsentrat som inneholder noen få gram, og et oppblandet som inneholder ca. 20 g. Men en pakke rekker til samme fruktmengde. Det er ikke nødvendig å tilsette enzymer til kjøpt saft og konsentrater, for disse er alltid tilsatt enzymer før de presses.

Syre
Frukt og bær inneholder forskjellige mengder syre. Innholdet av fruktsyre (flere forskjellige slag) måles med et acidometer (info trykk her). For å få en god gjæring og en holdbar vin, må syreinnholdet i saften ligge på 5-7 g pr. liter (hele vinmengden). For å justere en saft med for lavt syreinnhold, kan man broke sitronsyre før gjæringen. Til en ferdig vin brukes vinsyre eller 80 % melkesyre til næringsbruk. Unngå å tilsette for mye sitronsyre, maksimum 20&endash;30 gram. Bland i stedet med en saft med mye syre. Beregning av syre i frukt og saft, (info trykk her).

Innholdsfortegnelse for Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Vingjær

Svovel

Tanningelatin

Flytende gjær

Gjærstoppingsmiddel

Kiselsyregelatin

Torrgjær

Natriumbenzoat

Ekspressklaring

Næringssalt

Klaring av vin

Polyklar AT

Enzymer

Agar Agar

Bentonitt

Syre

 

 

 

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige