Hjemmefremstilling av vin Hjem

Fremgangsmåte ved tilsmaking side 3

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Mjød
Mjød er en krydderdrikk som nærmest må sies å være en mellomting mellom øl og vin. Opprinnelig ble mjød gjæret på honning og krydret med humle og forskjellige krydderurter av det slag som vi i dag bruker i matlaging. Nå er mjød bedre kjent somen søt vin krydret med orientalske krydder som f.eks. kanel og ingefær.

Her vil jeg gi en god oppskrift som grunnlag for en mjød. Krydderiene kan da varieres etter smak.

Til 10 l mjød brukes: 3 kg honning, gjerne utenlandsk (mørk Iynghonning er best), 8 I vann og 150 g humleblader eller 1 g humlepulverkons. pr. I. Det er en porsjonspose på 25 g som også brukes til øl. 2 kg honning varmes langsomt opp i 2 l vann til det når kokepunktet, og det tilsettes 1 teskje renset kritt. Fjern eventuelle voksrester fra overflaten. Humlen kokes i 5 l vann og siles fra. Honning og humleavkok avkjøles og helles så på en ballong. Når temperaturen er ca. 25 °C, tilsettes en forkultivert portvinsgjær, 5 9 gjæringssalt og 50 g sitronsyre: Tre-fire dager senere tilsettes 1 kg honning kokt i 1 I vann og avkjølt til 25 °C. Ryst ballongen godt etter tilsettingen. Når gjæringen er avsluttet, smaker man til med krydderiuttrekk som ved vermouth.

Krydderiuttrekk kan man lage i 1 I mjød eller i 1 l 25 % alkohol med følgende krydder: 30 g hel ingefær, 1 muskatnøtt, 5 g hel kardemomme, 15 g hel kassiakanel, 5 g anisfrø, 15 g koriander, 2 g hel nellik, 2 g hel allehånde. Krydderet støtes grovt. Krydderurter som kan brukes til mjød er f.eks. rosmarin, pors, salvie, malurt og ensiarot.

Vermouth
Til mørk vermouth brukes det en hetvinstype. Hvor søt den skal være, avgjør De selv, men restsødmen i vinen kan være avgjørende for hvor meget sukker som skal tilsettes ekstra. Den beste måten er å lage en ekstrakt som man så kan sette til 1 l vin.

Søt vermouth (mørk)
1 pk. Vermouthurter beregnet til 5 l vin helles i en literflaske sammen med 1/2 I vin, evt. 1-2 glass Cognac (ca. 1 dl) + 50 g korinter. Dette skal stå og trekke 2-3 dager før det filtreres. 200-300 g likørglukose (evt. sukker) smeltes i litt vin og helles sammen med det filtrerte uttrekket. Sukkermengden avhenger av vinens restsødme. Fyll opp med 40 % finsprit til det blir 1 l. Av denne oppløsningen brukes 1-2 dl etter behag til i alt 1 l vermouth.

Dette er en litt dyr vermouth-ekstrakt, men man kan også gjøre det billigere på følgende måte: 3/4 I vin fylles på en literflaske og tilsettes en pakke vermouthurter beregnet til 5 l vin. Dette skal stå og trekke 2-4 dager før det filtreres. 2-300 g likørglukose eller sukker løses opp i 150 ml vin og tilsettes det filtrerte uttrekket. Bruk 1-2 dl av dette pr. l vermouth.

Tørr vermouth, Iys
1 pakke vermouthurter ligger og trekker i 1/2 l vin og 1/2 l 50 % finsprit i 2-3 dager, og filtreres. 100-150 g likørglukose eller sukker løses opp i 200 ml vin, og dette helles over det filtrerte uttrekket. Til en vin av sauternetypen, eller hvitvinstypen, brukes 75-125 ml ekstrakt pr. l vermouth.

Innholdsfortegnelse for Fremgangsmåte ved tilsmaking

Cherry Brandy

Bowlevin, punsj m.m.

Tørr vermouth (lys)

Fruktlikør

Mjød

Sider

Desserter, kaker

Vermouth

Champagne

Saft

Søt vermouth (mørk)

Forrige

Neste


© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige