Hjemmefremstilling av vin Hjem

Råvarer til vinlegging

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Saft og juice
Man kan få kjøpt flere forskjellige bærsafter i butikkene. Man bør lese varedeklarasjonen grundig og legge merke till sukkerinnholdet og konserveringsmiddelet eller evt. Andre tilsetningsstoffer. Juice av solbær/eple, drue/eple o.l. er gode som grunnsafter. På saftpresserier kan man kjøpe eplemost, og enkelte steder blandes også saft på bestilling etter egen oppskrift, evt. tilsatt sukker.

Konsentrater
Eple- og druekonsentrat er det mest brukte. Konsentrater av andre bær er riktig kostbare og inngår i blandinger i ferdige vinsett.

Druekonsentrat fortynnes med 4 I vann pr. 1 kg konsentrat. Dette tilsvarer den naturlige druesaften med hensyn til sukker og syre. Druedrikker er tilsatt sitronsyre og farge i form av saft, slik at den er ytterligere fortynnet og dermed gjort billigere. Dette gjelder særlig for røde druekonsentrater.

Hvitt druekonsentrat blir best i blanding med en litt syreholdig saft, da den som vin ellers lett blir flat. Eplekonsentrat fortynnes med 1 kg konsentrat til 8-9 l vann.

Leskedrikk-konsentrater er ikke særlig velegnede til vin, da de for det meste består av sukker, sitronsyre og fruktaromaer, og det gir ikke mye fylde i en vin.

Ved siden av det som her er nevnt, finnes det noen litt mer særpregede oppskrifter basert på grønnsaker, persille, neper, poteter og pastinakk, og noen kornviner av rug, ris, hvete m.m. Det er imidlertid tvilsomt om disse vintypene faller i smak hos oss. Det er også en meget stor sjanse for at de inneholder for mye fuselstoffer som dannes av sidegjæringer. Sidegjæring utvikles lett ved høyt innhold av stivelse o.a. Derfor tar jeg ikke med oppskrifter med disse råvarene. Resultatene er for usikre.

Ferdige vinsett
3 ukers-vin er begrepet for denne typen. Det finnes mange forskjellige merker, og de er sammensatt og avgasset med tilsetningsstoffer. Hvis man bare følger bruksanvisningen, er det ikke mye å tenke på. Noen av merkene inneholder likevel litt for lite saft, sikkert av hensyn til prisen. Særlig rødviner og hetviner kan godt forbedres ved at man tilsetter litt ekstra saft. Om man erstatter 1 kg sukker med 1 kg druekonsentrat, blir vinen noe fyldigere. Husk å tilsette 20&endash;30 g mindre sitronsyre. Fremstillingstiden forlenges kanskje med en ukes tid, men er det verdt å vente på.

Innholdsfortegnelse for Råvarer til vinlegging

Hagens frukt

Tørkede bæar og frukter

Ferdige vinsett

Hagens prydbusker

Saft og juice

Vann

På skogturen

Konsentrater

Sukker

Blomster

 

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige