Hjemmefremstilling av vin Hjem

Råvarer til vinlegging

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Vann
Vann til vinlegging skal være friskt, oksygenholdig og rent. Dersom det finnes oker og jern i vannet, må vannet kokes slik at okeren felles ut. Etter koking og avkjøling er det viktig at vannet tilsettes oksygen igjen ved kraftig omhelling et par ganger. Er vannet oksygenfattig, blir gjæringen treg eller stanser for tidlig. Vann med klortilsetning er heller ikke godt for gjæringen. Det kan fjernes ved å tilsette 1-2 g vannfritt fiksersalt (natriumtiosulfat). Kloret frigjøres og det dannes S02. Hell om vannet slik at det får nok oksygen. Hvis vannet tappes direkte fra springen, er det en god ide' å la det renne langsomt gjennom et par skjeer aktivt kull i et kaffefilter eller en trakt. Da blir det friskt og rent (og klorfritt). Bruk aldri destillert eller avmineralisert vann. Det er dødt og uegnet til vinlegging.

Sukker
Sukkermengden i oppskriftene er basert på syltesukker eller alminnelig melis. Løs alltid opp sukkeret før det has i saft- eller vinballongen. Druesukker gir en hurtig gjæring, men man må beregne 10&endash;15 % mer enn det som er angitt for vanlig sukker.

Melis kan også lett omdannes til invertsukker som forgjærer lett. Man koker opp 1 I vann tilsatt 10 g sitronsyre, og sukkeret helles i under omrøring til det er helt oppløst. La laken koke på svak varme uten lokk i 10&endash;15 minutter og slå så av platen. Den blir gulaktig. Bland laken med vann før den blir kald, for ellers blir den vanskelig å helle ut av gryten.

Andre sukkerarter som særlig egner seg til hetviner, er honning, kandis og mørkt sukker, men la dem koke opp i rikelig med vann før de tilsettes mosten. Hetviner blir litt fyldigere og får også litt farge av kandis og farin. Honning er særlig god till mjød (klikk her).

 

Innholdsfortegnelse for Råvarer til vinlegging

Hagens frukt

Tørkede bæar og frukter

Ferdige vinsett

Hagens prydbusker

Saft og juice

Vann

På skogturen

Konsentrater

Sukker

Blomster

 

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige