Hjemmefremstilling av vin Hjem

Utstyr og tilbehør

Innhold

Sitemap

Å legge vin -
en hyggelig hobby

Får man virkelig
den riktige vintypen

Hva De bør gjøre -
innen De begynner

Utstyr og tilbehør

Råvarer til vinrlegging

Hjelpe- og tilsetningsstoffer

Hva man gjør og
hvordan man gjør det

Fruktbehandling

Hvordan man selv
beregner oppskrifter

Fremstillingen

Vinsykdommer og feil

Etterbehandling av vinen

Oechslegrader hvor vinen smaker best

Smaksekstrakter

Fremgangsmåle ved tilsmaking

Hva man også
kan bruke sin vin til

Oppskrifter

Oversikt frukt - vintyper m m

Oversikt over torkede
frukter til vinberedning

Rengjøring
Alt som kommer i berøring med vin og frukt, skal være rent. Kjøkkentøy skal være fritt for fett, matrester og oppvaskmidler, da disse kan skade gjæringen. Det finnes spesielle rengjøringsmidler som Glassrens og liknende. De både tar bort fett og steriliserer på samme tid, og er ufarlige i brok. Den beste virkningen oppnås vid 50-70 °C, og bare en grundig skylling med varmt vann fjerner det helt.

Ellers brukes ofte soda eller trinatriumfosfat til rensing, men det er vanskelig å skylle av. En etterskylling med litt sitronsyre og 2 g svovelpulver gjør det likevel noe lettere. Selv små sodarester kan påvirke syren i frukten.

 

Utstyr fra Kjøkkenet
En del husgeråd kan være til hjelp ved vinlegging.
Rustfritt stål, feilfrie emaljerte ting og plastartikler er velegnede, og det består de fleste husholdningsartikler av i dag.
Fordi frukt inneholder fruktsyre, må den ikke komme i forbindelse med jern, sink, messing og kobber, da dette kan føre til misfarging og bismak på vinen, samt metallutfellinger.
For a kunne følge oppskriften nøyaktig er det nyttig å ha en god vekt som kan veie minst 5 kg, og et godt litermål som tar 2 I. Til findeling av frukt finnes forskjellige redskaper som kan lette arbeidet. Man trenger en god, skarp kniv til å rense frukten. med. Epler, pærer o.l. kan lett deles med en stjerneformet epledeler eller et pommes fritesjern. Dermed tar det ikke lang tid å behandle 10&endash;15 kg. Det finnes også forskjellige snitteredskaper som kan brukes på kjøkkenmaskiner eller drives med håndkraft.
Kjøttkverner, rivjern eller puréhakker findeler frukten for mye, og det er vanskelig å sile en fruktmos. Til skylling av frukt er et godt dørslag, en sil eller lignende praktisk, særlig hvis de er så store at de kan henge på et spann. Hvis man kan finne en melkesil av det slaget som kan settes på et transportspann, så er det ideelt. Da kan man skifte til forskjellige grovheter i silen, og den kan også brukes til siling av frukt ved massegjæring.

Den kan romme ca. 8 l.

 

Innholdsfortegnelse for Utstyr og tilbehør

Rengjøring

Gjærlås

Alkoholmeter

Utstyr fra Kjökkenet

Hevert

Vinfilter

Utstyr til saftfremstilling

Termometer

Flasker

Utstyr til massegjæring

Måleglass

Korker

Ballong, glass

Oechslevikt

Korkapparater

Plastballonger

Acidometer (Titreranalyse)

Foliekapsler og etiketter

Hetter og lokk

Vinometer

Forrige

Neste

© 2004 Kjeld Erlandsen, Köpenhamn, Danmark och
Gert Strand, Malmö, Sverige